18 Januari 2013

KENANGAN LALU....

Kunjungan tetamu istimewa di larut malam....dijamu dengan ubi rebus...



Kuih Seri Muka...


resepi untuk talamnya;
1 1/2 cwm tepong gandum
2 s/b tepung beras
2 s/b
tepung kastad
1
cwn gula
...2
cwn santan
*
warna hijau dan sedikit air daun pandan
*
warna merah dan esen ros
cara;
campur semua bahan kecuali * dan blender
bahagi 2 bagian dan warnakan........
masak pulut:
600gm
beras pulut..basuh dan masak spt biasa
santan secukupnya
sedikit garam...
cara sukat air bila masak pulut;
ratakan beras pulut dalam periuk..bubuh tapak tangan atas
beras pulut tadi dan tuang santan sampai paras permukaan tangan
(
jangan sampai pangkal lengan)nanti pulutnya lembik....
ini petua tradisi kak kam dari emak lagi...
pas
tu jerang sentiasa di kacau d sekelilingnya dengan garfu..sampai hampir2 kering dantutup periuk dan kecilkan api.....tunggu sampai masak
pulut dah suam..tekan2 dlam acuan..bubuh adunan talam dan kukus.....dah masak..tunggu sejuk dan makan...

resepi talam guna gula merah..
2 ½
cawan santan pekat
3
sudu besar gula merah + gula putih dijadikan 1 cawan gula
½
cawan air
½
cawan tepung gandum
1
cawan tepung beras
1
biji telur
½
sudu teh garam..
cara2nya..
masak bersama gula merah,gula putih n air..tapis
campurkan tpg beras,tpg gandum,telur n garam...kacau sebati..