15 Jun 2016

BERPANTANG...



Pada pertengan Febuari 2016 anak perempuan saya selamat melahirkan anak keduanya.. Beliau melahirkan seorang bayi perempuan  yamg comel....Sebagai ibu saya memang teruja nak menyediakan makanan untuk  beliau sepanjang masa berpantang....Ini le naluri hati seorang ibu...

40 hari berpantang merupakan satu tempoh yang penuh cabaran yang perlu dilalui oleh ibu selepas bersalin. Pelbagai makanan dikatakan mampu mengembalikan kecergasan dan bentuk badan, mengelakkan urat kembang, menghilangkan angin  serta menyembuhkan luka-luka dalaman sekaligus memberikan kesihatan menyeluruh kepada ibu berpantang. Namun, tidak kurang juga terdapat beberapa makanan yang dikatakan panas, tajam, sejuk dan sebagainya yang mampu membuatkan ibu bentan.


Kongsi sebahagian hidangan yang saya sediakan dalam tempuh berpantang...

Singgang ikan parang, petola dan tahu,
 sambal lada hitam serta koko kurma panas.
lobak putih lada hitam letak tulang kurau daun selasih, 
kailan goreng, ikan gerut masak asam dan milo panas..

 Tebal pipi kukus, sawi bunga goreng halia, ikan goreng dan koko kurma panas.
 sup ikan merah, kailan goreng halia, paru/ tempe goreng ketumbar 
dan milo kurma panas
Pais ikan kerisi, sup campur , sambal lada hitam dan koko kurma panas...
 Ikan cermin masak halba, peria goreng halia , ikan masin kurau dan susu panas..
 Daging batang pinang lada hitam, sup sayur, sambal bilis/ halia lada hitam
 dan milo kurma panas...
Sup sawi, daging goreng halia, ikan kerisi, tempe dan koko kurma panas..
sup ikan cermin, peria , ikan goreng dan tamar koko

Siakap kukus , sambal lada hitam, sawi cina dan air milo...
selamat mencuba...




1 ulasan: