Ayam Lemak Cili Api (Cara saya)....
Bahan - bahan:
1ekor ayam (tos selepas dibersihkan) 2 batang serai (diketuk) Kunyit hidup (sebesar ibu jari - ditumbuk) 20 tangkai Cili padi (ditumbuk) 4 biji tomato- dipotong tak terlalu nipis Asam keping Daun kunyit Santan
Cara - cara:
1. Kisar cili padi dan kunyit hidup hingga halus. 2. Masukkan ayam dalam kuali -
keringkan airnya.Kalau nak tau air ayam tu kering ke tak, ayam tu dah tak nampak macam
daging mentah,dah jadi warna putih-putih gitu.
3. Masukkan serai dititik, dan cili padi + kunyit hidup yang dah dikisar serta asam keping.
4. Masukkan santan
5. Api kecik je tau dan masaklah hingga masak....
Kunyit basah
Serai
Lemak cili api hampir siap
Sudah siap.....
Dah boleh makan.
Dah boleh makan.
Catatan: Jikalau mencuba tapi tak sedap jangan marah...
Maaf juga kalau ejaan salah...
Maaf juga kalau ejaan salah...
wah…ada resipi skrg…best la…nasib cikgu aishah tak suruh agak agak bahan bahannya…. ada sukatan lagi …senanglah nak mencuba. Tq…nanti boleh cuba. :))
BalasPadamselamat bercuti juga diucapkan…ambil gambar byk byk n jangan lupa upload dgn cerita yg menarik sekali pengalaman bercuti nanti.
BalasPadamInsyallah , nanti jika ada kelapangan akak bagi satu dua respi masakan Vietnam....
BalasPadam