17 Julai 2013

Ala-ala Beryani Gam...

Untuk penyediaan Nasi Beriani Gam, sebaiknya kita sediakan lauk Beriani dahulu. Kerana kita akan masak nasi kita bersama lauknya ini nanti.

Macam mana dah bersedia nak belajar cara-cara penyediaan ala-ala Nasi Beriani Gam
Jom ikut saya  masuk dapur ..Hari semalam saya masak nasi beryani ala-ala gam gitu....atas permintaan anak menantu yang teringin nak makan beryani untuk hidangan bebuka puasa...

LAUK BERIANI GAM
  
Bahan-bahan untuk lauk Beriani
1 kilo daging batang pinang ~ potong anggaran 6x6x5 cm
10
biji bawang merah (kecil) goreng.
Setengah cawan ghee / minyak sapi
1 sudu teh buah pelaga
1 inci kayu manis
5 bunga lawang
1 sudu teh jintan manis
2 biji bawang besar Holland ~  hiris
5 ulas bawang putihkisar
10 ulas bawang merah ~ kisar
1 inci halia ~ kisar
6 sudu makan pes rempah beriyani 
Segenggam gajus goreng dan kisar
Segenggam badam goreng dan kisar
Segenggam buah keras  goreng dan kisar
Segenggam kismis
1 tin
susu cair
1 cawan Tairu / Yoghurt  ~ jika tiada perahkan 2 biji limau nipis ke dalam 1 gelas susu dan biarkan 15 minit
Garam dan gula secukup rasa
1 atau 2 sudu makan tomato puri
1 keping gula Melaka

Cara-
caranya
Pijarkan minyak sapi dalam kuali
Tumiskan bawang besar hiris, bahan kisar dan semua rempah campak (kulit kayu manis etc) hingga naik bau
Masukkan rempah  beriyani dan biar terbit minyak
Masukkan daging
Masukkan susu cair
Biarkan ia merenih
Bila daging dah empuk, masukkan tomato puri dan yoghurt
Biarkan ia merenih sebentar
Kemudian maukkan garam, dan gula secukup rasa
Kecilkan api , tambahkan kismis, bawang goreng  daun pudina dan ketumbar.
Masak hingga daging mesra.

NASI BRIYANI GAM 

Bahan-bahan untuk Nasi

#5
cawan beras basmathi
 #1
sudu teh buah pelaga
#1
inci kayu manis
#5
bunga lawang                                       

#1
sudu teh jintan manis
#1 Sudu the sajira
Yang bertanda # disatukan untuk direndam
2 helai daun pandan
Pewarna kuning tambah air
Bawang goreng
Badam , gajus , daun pudina dan ketumar
Kismis

Beras Basmathi di rendam , cuci bersih, kemudian toskan
Rebus
beras setengah masak
Tapis dan toskan
Ambil periuk eletrik  letakkan beras  yang setengah masak
Letakkan rempah  beryani daging yang telah diamasak bersama daging, taburkan,bawang goreng , badam, gajus, kismis dan renjiskan perwarna kuning. Lapiskan selapis-lapis hingga beras habisJerang periuk hingga  masak. Hidangkan.


Nasi beryani


Dalca


Untuk jiran sebelah yang mencium bau...bagi le mereka merasanya.. 
Tak sedap jangan marah....

Ayam goreng  berempah

Bahan-bahan  yang diperlukan :- 

* 1 ekor ayam (dibersihkan dan dipotong sederhana

Bahan dikisar bersama

* 6 ulas bawang putih 
* 7 ulas bawang merah 
* 2 inci halia 
* 2 batang serai 

* 3 sb cili kering kisar (lebih/ kurang ikut citarasa
* 2 sb serbuk kari daging 
* 1/2 sk serbuk jintan putih 
* 1/2 sk serbuk jintan manis 
* 1/2 sk serbuk ketumbar 
* garam secukupnye 
* 3 tangkai daun kari 
* Minyak yang menggoreng 


Cara-
cara  memasaknya :- 

1. Campurkan semua bahan di atas bersama dengan ayam kecuali daun kari dan minyak. Gaul sebati dan biarkan perap selama 1 jam. 
2. Panaskan minyak dalam  kuali. Pastikan minyak berlebihan supaya ayam tenggelam ketika digoreng
3. Masukkan ayam satu per satu dan goreng hingga masak. Taburkan daun kari bila dah 1/2 masak
4. Dah okey, angkat dan toskan minyak berlebihan. Sedia dimakan begitu sahaja! Yummyyyyy!!!!


SELAMAT MENCUBA.................

Tiada ulasan:

Catat Ulasan