Mendengar nama Siput Gonggong mungkin ada yang pelik dan tidak pernah mendengarnya atau tidak pernah melihatnya langsung. Di kampong saya agak terkenal
dengan ‘Siput Gonggong’ (Laevistrombus Canarium) adalah sejenis siput laut yang
mempunyai cengkerang berwarna coklat keputihan.. Kebiasaan penduduk di
kampong kami akan mencari siput gonggong
ini pada 12 haribulan hingga 18 haribulan Islam.Ia banyak terdapat di ‘Beting
Pasir’. Siput gonggong hidup di kawasan berpasir dalam dasar laut dan kawasan
yang hampir dengan pantai. Pada waktu begini air laut di beting pasir akan
cetek dan mudahlah kita memungut siput gonggong ini.
Ia antara makanan laut lazat . Isinya boleh digoreng bersama sayuran, boleh
dibuat sup, dimasak bersama pelbagai jenis mi dan dimasak kari. Cara
paling digemari adalah dengan merebus atau dikukus kemudian isinya dicicah
kicap berlada
Untuk mengeluarkan isi dari cengkerannya, guna pencungkil
. Cucuk pada kawasan bukaan siput di sebelah tepi, kemudian kuis keluar
isinya perlahan-lahan.
Isi siput yang berwarna coklat-oren keputihan itu kaya dengan
protein serta mempunyai tekstur yang kenyal seperti sotong dan rasa lemak
seperti kacang soya.
Siput gonggong betina selalunya lebih besar daripada jantan
bagaimanapun saiz siput itu juga bergantung kepada kawasan habitatnya.
Gambar hiasan (Beting Pasir)
Salah satu hidangan yang disediakan ialah 'Siput Gonggong'
Siput gonggong yang direbus dan dicicah dengan cili kicap
Siput gonggong yang dimasak pedas
salam ziarah cikgu.. kebetulan tadi seorang kawan menawarkan saya siput gonggong, jenjalan blog kawan cari resepi tersinggah di blog cikgu. :) boleh la dpt idea nak masak apa petang ni.
BalasPadamTerima kasih keranaa sudi singgah di blog akak...
BalasPadamHi Cikgu where is this place i teringin sangat nak makan siput ni.. Please tell me. Thank u
BalasPadamAssalamualaikum cikgu.....boleh saya tahu adakah masih terdapat lg populasi siput gonggong di kawasan cikgu sbb saya ingin mencari siput gonggong utk buat kajian
BalasPadam