POPIAH VIETNAM
POPIAH
Bahan-bahan ( 2 orang )
- 4 helai daun salad
- 1 tangkai daun selasih
- 1 tangkai daun pudina
- 1 ekor ikan goreng (ikan kerisi pun boleh) ambil isinya
- 1 biji timun - potong nipis-nipis
- 4 helai kertas beras Rice Paper
Cara-cara
Ambilkan 1 helai kertas beras (Rice paper) dan letakkan diatas pinggan leper besar atau dulang. Semburkan sedikit air dengan setelah lembut (rice paper ini keras dan nipis mungkin ada dijual di pasaraya)
Kemudian,
BAHAN SOS CILI :-)
5 biji cili merah 3 ulas bawang putih 3 camca besar sos ikan 1 1/2 cawan gula pasir (agak2) 1/2 cawan cuka makan
Cara Membuatnya
Cili merah dan bawang putih ditumbuk kasar-kasar. Campurkan gula, cuka dan sos ikan( nampla). Kacau rata-rata dan sesuaikan rasa
kulit popiah 'paper rice' (bukan kulit popiah biasa)
Penyediaan kulit popiah (gadis vietnam)
(Campuran tepung beras dan tepung ubi)
Penyediaannya macam kita buat 'opak-opak ubi'
(Orang Johor tau opak-opak)
(Campuran tepung beras dan tepung ubi)
Penyediaannya macam kita buat 'opak-opak ubi'
(Orang Johor tau opak-opak)
ulam-ulaman
Satu lagi resepi popiah vietnam....
POPIAH VIETNAM Rice paper secukupnya (boleh didapati dipasaraya) Air suam Disediakan berasingan Udang hidup, buangkan kulitnya dan direbus Suhun, direbus hingga lembut dan toskan Daun salad Telur, dibuat telur dadar dan dihiris nipis Timun, dibuang empulur dan disagat halus Sengkuang, dikupas dan disagat halus Lobak merah, disagat halus Daun selasih secukupnya, ambil daunnya sehelai-sehelai
Cara Menyediakannya
Celupkan rice paper ke dalam air suam, bentangkan ke atas papan pemotong (boleh digunakan pinggan leper). Letakkan sekeping daun salad ke atasnya, diikuti daun selasih, seekor udang rebus, sedikit hirisan telur dadar, suhun, timun, sengkuang dan lobak merah. Gulung ketat2. Buat sehingga habis. Sedia untuk dihidangkan dengan sos.
Bahan-bahan sos
10 biji cili padi 1 labu bawang putih Gula dan cuka secukup rasa Garam secuku rasa / Sos nampla secukup kegunaan (jika suka) Kacang tumbuk, jika suka
Cara Membuatnya
Cili padi dan bawang putih ditumbuk kasar-kasar. Campurkan gula, cuka dan sos nampla. Kacau rata-rata dan sesuaikan rasa. Jika suka, boleh ditaburkan kacang tumbuk.
Selamat mencuba......
Tiada ulasan:
Catat Ulasan