18 Julai 2012

Ayam masak merah...


Bahan-bahan :
1 ekor ayam (goreng separuh masak)
1/2 cawan gajus goreng (kisar)
4 biji buah tomato (kisar)
10 tangkai cili kering (kisar)
1/2 cawan sos tomato
1/2 cawan cili sos
1 tangkai daun ketumbar (hiris halus)
10 ulas bawang merah (kisar)
6 ulas bawang putih (kisar)
4 cm halia (kisar)
5 batang serai (ketuk)

Cara menyediakannya :

Panaskan minyak dan tumis halia, bawang putih dan merah hingga kekuningan. Kemudian masukkan cili kering dan serai. Masukkan garam dan gula. Kemudian masukkan gajus dan sos tomato. Masukkan ayam dan daun ketumbar. Tumis hingga sebati. Boleh juga dituangkan secawan air. Biarkan ia mereneh selama 20 minit sehingga ayam betul-betul masak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan