Serunding daging...
Bahan-bahan:
150 gm daging lembu, hiris nipis melawan jalur (daging segar lebih enak)
1 cawan kelapa parut
3 cm halia
1 sudu teh biji ketumbar – sangan tanpa minyak
3 bawang merah
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh udang kering
2 sudu makan asam jawa
Garam secukup rasa
2 sudu makan minyak masak
Cara penyediaan:
1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, biji ketumbar, jintan putih, halia dan udang kering.
2. Panaskan kuali, masukkan minyak. Setelah minyak berasap, masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk hingga naik bau.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Jika kuah kering sebelum daging empuk, masukkan air mendidih secukupnya. Masukkan garam secukup rasa.
4. Masak menggunakan api kecil sehingga kering dan daging empuk.
5. Masukkan jus asam jawa dan kacau sehingga kering
150 gm daging lembu, hiris nipis melawan jalur (daging segar lebih enak)
1 cawan kelapa parut
3 cm halia
1 sudu teh biji ketumbar – sangan tanpa minyak
3 bawang merah
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh udang kering
2 sudu makan asam jawa
Garam secukup rasa
2 sudu makan minyak masak
Cara penyediaan:
1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, biji ketumbar, jintan putih, halia dan udang kering.
2. Panaskan kuali, masukkan minyak. Setelah minyak berasap, masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk hingga naik bau.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Jika kuah kering sebelum daging empuk, masukkan air mendidih secukupnya. Masukkan garam secukup rasa.
4. Masak menggunakan api kecil sehingga kering dan daging empuk.
5. Masukkan jus asam jawa dan kacau sehingga kering
6. Gaulkan sehingga kering dan hidangkan.
Cara hidangan:
Boleh dimakan bersama nasi, ketupat, lemang atau begitu saja