Agenda Ibadah Sepanjang Ramadhan... :)
Teman itu seperti bintang Tak selalu nampak Tapi selalu ada dihati, Sahabat akan selalu menghampiri ketika seluruh dunia menjauh Karena persahabatan itu seperti tangan dengan mata Saat tangan terluka, mata menangis Saat mata menangis, tangan menghapusnya
21 Julai 2012
20 Julai 2012
Mutiara kata....
Semakin banyak Anda berbicara tentang diri sendiri, semakin banyak pula kemungkinan untuk Anda berbohong.
Jika Anda tidak boleh menjadi orang pandai, jadilah orang yang baik.
Seorang teman sejati akan membuat Anda hangat dengan kehadirannya, mempercayai akan rahsianya dan mengingat Anda dalam doa-doanya.
Doa memberikan kekuatan pada orang yang lemah, membuat orang tidak percaya menjadi percaya dan memberikan keberanian pada orang yang ketakutan.
Jika kita berbuat baik, kebaikan pula yang akan kita terima kelak.
Senyum tidak hanya akan menampilkan wajah yang cerah, namun juga menghangatkan jiwa.
Cinta itu angkuh dan lembut. Lebih baik memiliki cinta daripada memiliki semua bintang di langit.
Yang penting bukan berapa lama kita hidup, tetapi bagaimana kita hidup.
Nasihat yang baik tidak pernah datang terlambat.
Iri hati yang ditunjukan kepada seseorang akan melukai diri sendiri
Salam Ramadhan....
Selamat Menyambut Bulan Ramadhan...
kepada semua ahli keluarga, rakan-rakan, follower..
dan seangkatan dengannya...Meriahkan Ramadhan ini dengan untaian tasbih
pada YANG MAHA ESA...ucapkan syukur kerna masih diberi kesempatan
menikmati Bulan Ramadhan yang penuh Berkat Ini...
sama-sama kita menimba sebanyak yang mungkin rahmat yang dikurniakan..
buat diri ku....
jadilah insan yang lebih baik dari tahun-tahun yang lepas...
jangan sia-siakan peluang yang datang...
belum tentu engkau dpt menikmatinya tahun hadapan...
Barakallah...
18 Julai 2012
Bubur Tepung pulut...
Pencuci mulut
Resepi Bubur Tepung Pulut
Bahan Doh
240 g tepung pulut
Air secukupnya
pewarna hijau dan merah
Garam secukupnya
Bahan Kuah
250ml air
200g santan pekat
2- 3 sudu besar gula ( ikut kemanisan yang di ingini )
240 g tepung pulut
Air secukupnya
pewarna hijau dan merah
Garam secukupnya
Bahan Kuah
250ml air
200g santan pekat
2- 3 sudu besar gula ( ikut kemanisan yang di ingini )
Cara
penyediaan
1. Untuk membuat doh, satukan tepung pulut dan garam secukup rasa di dalam mangkuk adunan dan digaul rata.
2. Tuangkan air sedikit demi sedikit untuk membuat doh. Pastikan ia tidak terlalu cair atau terlalu keras.
3. Bahagikan doh kepada 2 bahagian dan warnakan dengan warna merah dan warna hijau.
4. Gentel kecil kecil kemudian tekan di tengahnya, buat hingga habis.
5. Masukkan doh tadi dalam air yang telah mendidih.
6. Apabila doh tadi timbul di permukaan air angkat dan toskan.
7. Untuk membuat kuahnya, satukan semua bahan kuah dalam 1 periuk dan didihkan.
8. Perlahankan api agar santan tidak pecah dan kemudian masukkan doh dan sagu biji yang telah di rendam seketika.
9. Bila sagu masak bolehlah diangkat.
2. Tuangkan air sedikit demi sedikit untuk membuat doh. Pastikan ia tidak terlalu cair atau terlalu keras.
3. Bahagikan doh kepada 2 bahagian dan warnakan dengan warna merah dan warna hijau.
4. Gentel kecil kecil kemudian tekan di tengahnya, buat hingga habis.
5. Masukkan doh tadi dalam air yang telah mendidih.
6. Apabila doh tadi timbul di permukaan air angkat dan toskan.
7. Untuk membuat kuahnya, satukan semua bahan kuah dalam 1 periuk dan didihkan.
8. Perlahankan api agar santan tidak pecah dan kemudian masukkan doh dan sagu biji yang telah di rendam seketika.
9. Bila sagu masak bolehlah diangkat.
Ayam masak merah...
Bahan-bahan :
1 ekor ayam (goreng separuh masak)
1/2 cawan gajus goreng (kisar)
4 biji buah tomato (kisar)
10 tangkai cili kering (kisar)
1/2 cawan sos tomato
1/2 cawan cili sos
1 tangkai daun ketumbar (hiris halus)
10 ulas bawang merah (kisar)
6 ulas bawang putih (kisar)
4 cm halia (kisar)
5 batang serai (ketuk)
Cara menyediakannya :
Panaskan minyak dan tumis halia, bawang putih dan merah hingga kekuningan. Kemudian masukkan cili kering dan serai. Masukkan garam dan gula. Kemudian masukkan gajus dan sos tomato. Masukkan ayam dan daun ketumbar. Tumis hingga sebati. Boleh juga dituangkan secawan air. Biarkan ia mereneh selama 20 minit sehingga ayam betul-betul masak.
Dalca...............
Bahan-bahan :
1/2 cawan kacang dal
(direbus hingga empuk dan dituskan)
Daging atau tetel lembu (rebus hingga empuk)
2 biji ubi kentang (dipotong empat)
2 batang kacang panjang (dihiris)
1 Batang keret
1 biji terung bulat (dipotong)
1 biji tomato (dibelah 4)
2 biji cili merah (dibelah 2)
1 labu bawang besar (dimayang)
10 batang cili kering (kisar)
6 biji bawang merah (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
3 sudu makan serbuk kari daging (dibancuh dgn sedikit air)
rempah 4 sekawan
1/2 cawan santan (susu cair pun boleh)
Air secukupnya.
5 sudu tomato jus atau tomato puri.
garam secukup rasa
Cara-cara :
Panaskan minyak secukupnya di dlm periuk. Tumis rempah 4 sekawan , serta bahan2 kisar hingga wangi.
Panaskan minyak secukupnya di dlm periuk. Tumis rempah 4 sekawan , serta bahan2 kisar hingga wangi.
Masukkan pes kari dan masak hingga pecah minyak.
Masukkan tomato jus santan dan air secukupnya (sekiranya kurang masam masukkan sedikit air asam jawa) masukkan kentang. Apabila mendidih, masukkan kacang dal. Masak hingga kentang hampir empuk.
Masukkan sayur2an yang lain kecuali tomato,
bawang besar, cili merah dan garam
Akhir sekali, masukkan tomato.
NASI TOMATO
Bahan-bahan ( 4 orang )
2 cawan beras basmati
2 biji tomato-potong dadu
2 cawan air
1/2 cawan susu
3 sudu besar sos tomato
1 helai daun pandan
sedikit garam
Bahan tumis
2 sudu mentega/ minyak sapi
2cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
2 ulas bawang putih-hiris
1/4 bawang besar dihiris
Hiasan
Bawang goreng
Cara-cara
Cuci beras. Rendam selama 5-10 minit. Toskan
Panaskan mentega/ minyak sapi. Tumiskan bahan-bahan tumis sehingga naik bau
Masukkan beras. Kacau sekejap dalam 1-2 minit. Kemudian masukkan sos tomato, tomato, susu, air, daun pandan dan sedikit garam
Masaklah nasi macam biasa.
Bila dah siap bolehlah ditabur bawang goreng
2 cawan beras basmati
2 biji tomato-potong dadu
2 cawan air
1/2 cawan susu
3 sudu besar sos tomato
1 helai daun pandan
sedikit garam
Bahan tumis
2 sudu mentega/ minyak sapi
2cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
2 ulas bawang putih-hiris
1/4 bawang besar dihiris
Hiasan
Bawang goreng
Cara-cara
Cuci beras. Rendam selama 5-10 minit. Toskan
Panaskan mentega/ minyak sapi. Tumiskan bahan-bahan tumis sehingga naik bau
Masukkan beras. Kacau sekejap dalam 1-2 minit. Kemudian masukkan sos tomato, tomato, susu, air, daun pandan dan sedikit garam
Masaklah nasi macam biasa.
Bila dah siap bolehlah ditabur bawang goreng
17 Julai 2012
16 Julai 2012
Mari mencuba....
SAMBAL GORENG.....
Sambal goreng ni kalau time raya wajib ada kat umah. malah sebulan sekali mesti buat lawan dengan nasi ambeng. kalau makan ketupat takde sambal goreng ni tak syok......
Bahan-bahannya
tahu, tempe, kentang, ( patong dadu dan goreng)
Bahan-bahannya
tahu, tempe, kentang, ( patong dadu dan goreng)
paru-paru, perut lembu @ babat dan tetel (rebus hingga empuk dulu).
semua dipotong kecil dan digaul dengan kunyit serebuk kemudian baru
semua dipotong kecil dan digaul dengan kunyit serebuk kemudian baru
digoreng
bahan tumis
cili kering, bawang besar, bawang putih, halia dan serai.Dikisar halus.
bahan tumis
cili kering, bawang besar, bawang putih, halia dan serai.Dikisar halus.
bahan potong
cili hijau, cili merah, cili api kalau suka pedas, bawang besar, bawang putih, halia dan serai. hiris ikut suka
Bahan utama
santan ,air asam jawa, garam, gula.
Cara-cara
Tumis bahan kisar hingga naik bau. kemudian masukan bahan yg dihiris tu. Kemudian baru masukan air asam, santan pekat baru dimasukkan bahan yang digoreng. kacau sebati
selamat mencuba.
cili hijau, cili merah, cili api kalau suka pedas, bawang besar, bawang putih, halia dan serai. hiris ikut suka
Bahan utama
santan ,air asam jawa, garam, gula.
Cara-cara
Tumis bahan kisar hingga naik bau. kemudian masukan bahan yg dihiris tu. Kemudian baru masukan air asam, santan pekat baru dimasukkan bahan yang digoreng. kacau sebati
selamat mencuba.