Assalammualaikum...

Syukur alhamdulliah ....
Kepada semua pembaca yang saya hormati . Jutaan terima kasih saya ucapakan pada kalian, kerana sudi melayari Laman Blog saya. Dikesempatan ini ingin saya sampaikan , bahawa blog saya adalah sekadar mengisi masa lapang dan tidaklah terlalu berbentuk ilmiah. Sekiranya terdapat kesilapan tata bahasa atau ejaan, saya dengan rasa rendah diri mohon ampun dan maaf kepada anda semua.

Selamat melayari Laman Blog saya. Jumpa lagi....

18 November 2010

Hari Anugerah Cemerlang 2010 SKTJJ2


Hari Anugerah Cemerlang 2010 SKTJJ 2

Tahniah dan Syabas kepada pelajar yang berjaya mendapat anugerah 2010


Betapa gembiranya hati seorang ibu bila anaknya dapat kejayaan cemerlang 5A UPSR 2011Tahniah juga untuk pelajar Tahun 6 yang berjaya meraih 5A dalam UPSR Tahun 2010


Tahniah untu Fatin Hamizan bt Abdullah
kerana berjaya menjadi tokoh murid 2011 (dia adalah mentee ku)
Sibuknya AJK makanan sampai tak berpeluang untuk melihat acara majlis yang dijalankan....

Konsert Satu Malaysia

Konsert Satu Malaysia SKTJJ2

Konsert Satu Malaysia SKTJJ2 diadakan pada 15 November 2010.Tahniah kepada Puan Anita A/P Tawithoo dan Ahli jawatankuasa nya kerana telah menjayakan majlis ini dengan jaya dan meriah.
Add Image

MISTERI SURAH AL-FATIHAH

by Siti Nur Izzah Saidin on Wednesday, November 10, 2010 at 6:32pm

AL-FATIHAH Baca 14 kali sebelum tidur:Suami dan anak-anak akan mengingati kita selaluAL-FATIHAH Baca 41 kali tiup dalam air dan minum serta buat air mandian:Melepaskan rasa sakit dalamanAL-FATIHAH Baca 7 kali dan usap di kepala setiap pagi dan sekali sebelum tidur.Kepada orang berpenyakit mentalAL-FATIHAH Baca 3 kali tiup dalam segelas air- minum dan baca sambil mengusap kawasan yang rasa sakit.Sakit yang keterlaluanAL-FATIHAH Baca 7 kali dan sapu ke atas kepala.Bayi yang suka menangis pada malam hari atau pada bila-bila masaAL-FATIHAH Baca 3 atau 7 kali, gunakan ibu jari dan tekan di langit-langit, (Mulut) kemudian sapu kepada tempat yang sakit.Luka berdarah, sengat lebah, jari terkepit di pintuSUKA DIINGATKAN: BACALAH DALAM KEADAAN KHUSYUK, TAWAKAL KEPADAALLAH DAN NIATLAH DENGAN JUJUR, INSYA-ALLAH IANYA MERUPAKAN PENAWARYANG TERBAIK KEPADA SEMUA.

YA-RAHMAN, YA-RAHIM, YA ALLAHBuatlah sebanyak 3 kali Jumaat berturut-turut:Baca berulang-ulang kali sepanjang kita duduk lepas sembahyang Asar sehinggalah masuknya waktu Maghrib. Masuk sahaja waktu Maghrib, sebutlah Allahuakhbar, dan teruslah angkat tangan dan berdoa kepada Allah yang MAHA berkuasa dengan apa yang dihajati.(Percepatkan jodoh, memanjangkan jodoh, dikurniakan cahaya mata, sembuhkan penyakit, elakkan dari malapetaka, diampunkan dosa dan sebaginya).

AWET MUDA (dalaman dan luaran)Zikir BacaYa Badiyah -1 kaliYa Nur - 1 kaliYa Hadi - 1 kaliYa Allah – 3 kaliBaca dan tiup di tapak tangan dan sapu ke raut muka kita pada setiap hari.Ayat Al-Waqiah (ayat 35,36,37,38)Baca setiap hari selepas sembahyang Subuh tiup dalam air dan minum.- Rawatan untuk awet muda luar dan dalaman

Siapa Yang Berhak?

Kita...

Dilahirkan dengan sekeping hati yang menuntut kasih dan sayang sebanyak mungkin.

Manusia sangat tamak mengaut kasih dan sayang dari sesiapa jua.

Ada kala kita merasakan bahawa kita masih terlalu kurang mendapat perhatian dan kasih sayang. Dari siapa?

Daripada ibu dan ayah? Daripada kekasih? Daripada sahabat?

Lantaran itu, kita mahukan mereka hanya menjadi milik kita seorang.

Tidak mahu kasih sayang mereka tumpah pada insan lain. Tapi hanya pada kita.

Isteri manakah yang sanggup dan rela untuk berkongsi kasih sayang suaminya dengan wanita lain?

Ya.. jika kita tinjau, kita tanya, pastinya ramai yang tidak sanggup untuk dimadukan.

Kita mahu dia menjadi milik kita seorang, hak yang mutlak hanya di tangan kita seorang.

Kenapa perlu kasih dan sayang itu dibahagi – bahagikan sedangkan dulu kita bersusah senang hanya dengan dia? Kenapa sekarang kita perlu berkongsi hak pemilikan kita ke atas orang yang kita sayang dengan orang lain yang baru muncul dalam hidupnya?

Teringat pada kata-kata seorang ibu,

"Kita tidak boleh tamak dalam mengharapkan kasih sayang seseorang.. kita bukan hak mutlak dia.. kasih sayang boleh dibahagi-bahagikan.. kita milik Allah.."

Memang tidak mudah untuk kita menerima kenyataan bahawa orang yang kita sayang tiba-tiba berubah hati, tapi harus kita ingat hati manusia memang mudah berubah. Dia juga bukan milik kita. Sekalipun jiwa dan raga kita serahkan padanya itu bukanlah jaminan bahawa dia milik kita sepenuhnya dan kita miliknya sepenuhnya.

Maka, berpada-padalah dalam menagih cinta sesama manusia.

Harus kita ingat hanya Allah yang berhak secara mutlak ke atas setiap makhluk ciptaan-Nya.. Dia yang juga menghidupkan kita malah Dia juga yang berkuasa mematikan kita..

Petua Agar Anak Ikut Cakap Ibubapa....

Petua Agar Anak Ikut Cakap Ibubapa

by ENSAIKLOPEDIA PETUA MELAYU LAMA on Wednesday, November 17, 2010 at 2:48am

1.Setiap pagi, sebelum pergi sekolah, anda berdiri di belakang anak dan kedua-duanya (anak dan ibu atau bapa) menghadap kiblat.

2.Letakkan kedua-dua telapak tangan ibu/ayah yang dirapatkan atas kepala anak tanpa sentuh kepala lebih kurang 1 inci dari rambut.

3. Bacakan al Fatihah dan Alam-nash-rah... hingga habis.

4. Niat dalam hati mohon pada Allah: "Ya Allah permudahkanlah anak aku ini untuk belajar dan diterangkan hati, lembutkan hati dan ditetapkan iman dan mohon anak aku ini mendengar cakap ibu bapanya".

5. Kucup dahi anak dan biarkan dia pergi ke sekolah. Telapak tangan anda (ibu/bapa) ada aura dan gunakannya sebaik-baiknya.