Assalammualaikum...

Syukur alhamdulliah ....
Kepada semua pembaca yang saya hormati . Jutaan terima kasih saya ucapakan pada kalian, kerana sudi melayari Laman Blog saya. Dikesempatan ini ingin saya sampaikan , bahawa blog saya adalah sekadar mengisi masa lapang dan tidaklah terlalu berbentuk ilmiah. Sekiranya terdapat kesilapan tata bahasa atau ejaan, saya dengan rasa rendah diri mohon ampun dan maaf kepada anda semua.

Selamat melayari Laman Blog saya. Jumpa lagi....

10 November 2012

Sekelumit Kenangan indah di Musim Haji 1433H (Fasa 11)


Assalamualaikum dan dengan Bismillahirahmanirrahim,

Bersyukur kepada Allah swt krn diberikan peluang menunaikan Haji 1433 baru-baru  ini. Ingin saya kongsikan beberapa foto ketika berada di dua Tanah Haram iaitu Makkah dan Madinah. Memandangkan saya memilih untuk  menunaikan Haji Tamattuk bermakna saya terbang dari lapangan terbang Senai   Malaysia terus ke Madinah.

Alhamdulillah, ziarah 8 hari di Madinah mengizinkan saya menyempurnakan 40 waktu solat fardhu di Masjid Nabawi. Dengan rendah diri, sedikit perkongsian pengalaman saya, semasa melawat Raudhah, dalam kesesakkan bersama warga Afrika, Somalia dan lain-lain terasa sangatlah sukar untuk menunaikan solat sunat di kawasan Raudhah (atau dikenali jua sebagai Taman Syurga). Hati rasa sedih, gerun, takut melihat desakkan dan asakkan-asakkan jemaah dari Negara-negara lain. Alhamdulillah, seorang Makchik Turki mengesyorkan saya bersolat dua rokaat dengan bantuan jagaan keselamatan dari beliau. Selesai solat dua rokaat, saya mengucapkan terima kasih dan kami berpelukan erat dimana beliau bak seorg ibu memeluk erat saya bagai anak sendiri dalam dakapannya. Masing-masing hati kami tersentuh sayu pilu. Reda dari perasaan sebak dan selesai berdoa saya pun tak tahu perempuan Turki itu menghilang entah ke mana dalam ribuan jemaah yang semakin ramai.

Ziarah di Raudhah (Taman-Taman  Syurga)
Pengertian Taman-Taman  Syurga ditafsirkan ulama sebagai:

Bahawa Allah swt menurunkan rahmatnya dan berbagai kebahagiaan di tempat itu kerana  tempat itu di lakukan zikir dan perkara yg mendekatkan diri kepada Allah swt maka sudah tentu mereka dijanjikan syurga.
Tempat itu kelak setelah qiamat benar-benar akan dipindahkan oleh Allah Taala ke Syurga hingga ia menjadi sebahagian daripada taman syurga yag hakiki.

Orang-orang  yang pernah berdoa di Raudha akan melihatnya di Syurga.Terdapat 12 Payung Raksaksa di luar Mesjid Nabawi yang mengembang di waktu siang dan menguncup di malam hari. 
                                 

Masjid Nabawi Madinah
                                                          Taman Saqifah Bani Sa'idah


Diceritakan, Rasul s.a.w suka berehat di taman ini setiap kali kembali dari peperangan. Taman ini nyaman, segar dan harum dengan kesegaran tumbuh-tumbuhan di persekitarannya. Taman ini berhampiran Mesjid Nabawi dan kita boleh berjalan kaki ke pasar Korma Madinah yang berhampiran. Hati tersentuh sayu dan pilu seolah-olah terbayang seorang lelaki berjubah putih, yang tenang, lemah, lembut, indah parasnya berserban masuk ke taman itu dan berehat dgn santainya seolah-olah melihat kepada kami dengan senyuman. Burung-burung kecil keriangan berkicauan menyambut kehadiran kami di taman itu. Dan hati pun tidak putus-putus bezikir.


Bersambung lagi.....

Sekelumit Kenangan di Musim Haji 1433H(fasa 1)
Indahnya Kaabah....
Lihatlah betapa khusu'nya mereka melakukan twawaf mengelilingi  ka'bah sambil berkumandang " labbaikallah humma labbaik....." Kami datang memenuhi panggilan Mu....

Setiap tahun berjuta-juta umat muslim sedunia melaksanakan ibadah haji yang merupakan rukun Islam yang kelima. Seperti tak henti-hentinya bermunajat dan mendekatkan diri kepada yang Maha Pencipta. Hanya Allah tujuan hidup yang utama, dan kepada Nya lah kita akan kembali.

Marilah kita mengingat akan kebesaran Allah agar hidup ini menjadi lebih bermakna dan lebih bahagia


Merakam kenangan yang terlalu indah dalam hidup ini...

Wukuf di Arafah....Jemaah haji tiba di kawasan Arafat dekat Mekah menjelang sambutan Aidiladha esok. Jutaan jemaah haji berwukuf hari ini. – Foto Reuters


Sebaik saja kaki memijak bumi Mina setelah perjalanan beberapa minit menaiki bas dari Muzdalifah, kami ditempatkan di dalam khemah mengikut maktab yang telah disediakan

di Mina...

ziarah....


di dataran masjidilharam...


di pasar kurma

di ladang unta..


Pulang ke tanah Air dengan pesawat MAS...nanti sambung lagi