Ayam Kuzi
Bahan A- (Rempah)
- 2 sudu teh jintan manis
- 2 sudu teh jintan putih
- 2 sudu teh lada hitam
- 12 kuntum bunga cengkih
- 2 inci kulit kayu manis
- 6 biji buah pelaga-sila buang kulit dan ambil bijinya sahaja
- 4 kuntum bunga lawang
- Bahan B
- 2 ekor ayam
- 1 teh sudu serbuk kunyit
- 4 ulas bawang putih
- 1/2 sudu besar garam
- 2 inci halia
- Minyak sapi untuk menggoreng
- Bahan C
- 250 gram bawang besar
- 30 gram kepingan badam
- 2 cawan kacang tanah
- 80 gram kismis
- Bahan D
- 5 hiris lengkuas
- 2 hiris halia
- 1 batang serai
- 2 biji limau nipis
- 4 ulas bawang putih
- 350 ml susu sejat
- Sedikit serbuk kunyit
- 1 cawan penyukat sos tomato
- 1200 ml air
- 1 1/2 sudu teh garam
- 3 sudu teh gula
Cara-Caranya
CARA2 NYA SANGAT RUMIT..HARUS TUMPU PERHATIAN SETIAP LANGKAH2NYA..
1. Sediakan rempah-rempah di A.Basuh bersih didalam tapis.Kemudian goreng kering/sangai di dalam kuali.
2. Kisar rempah tadi dalam pengisar kering.Boleh juga ditumbuk hingga halus. Sebagai panduan berat rempah yang dapat ialah anggaran sebanyak 10 gram.
3. Bahan-bahan di B-kunyit,bawang putih dan halia ditumbuk.Kemudian lumurkan pada ayam.Perap seketika .Kemudian goreng ayam menggunakan minyak sapi.Goreng separuh masak sahaja.
4. Semua bahan di C hendaklah digoreng.Goreng mengikut turutan-mula-mula goreng bawang besar.Kemudian diikuti badam,kacang tanah, kismis.
5. Tumbuk badam bersama bawang goreng. Kacang tanah ditumbuk kasar.
6. Campurkan rempah di A, susu sejat,bawang besar dan badam tumbuk,limau nipis dan sos tomato dan kunyit.Gaul rata di dalam sebuah bekas.
7. Panaskan minyak sapi.Tumiskan bawang putih,halia,lengkuas dan serai.Kemudian masukkan semua campuran di No 6.Masukkan sedikit air.Biarkan menggelegak.Masukkan garam dan gula.Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng.
8. Masukkan baki air.Kemudian masukkan kacang tanah,kismis . Tambahkan air lagi jika kuah terlalu pekat.Imbangkan rasa manis dan masinnya. Sedia untuk dihidangkan dengan nasi,roti jala atau bun.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan