Nasi ayam Istimewa daripada adikku sayang.
(Aispalela binti Ibrahim)
Terima kasih adikku...
Mudahnya Memasak Nasi Ayam
Assalamualaikum.....
Selamat hari Sabtu untuk semua. Kejap jer dah penghujung minggu kan...
Aduhh..tajuk di atas tu memang tajuk riak dan takbur kan...? Alahai, janganlah salah anggap. Tujuan kita adalah untuk menyatakan bahawa anda pun boleh memasak Nasi Ayam yang sedap. Err..kalau pun tak setanding dengan yang lebih sedap, tapi Insyaallah resepi ni akan diterima oleh selera sejagat.
Selamat hari Sabtu untuk semua. Kejap jer dah penghujung minggu kan...
Aduhh..tajuk di atas tu memang tajuk riak dan takbur kan...? Alahai, janganlah salah anggap. Tujuan kita adalah untuk menyatakan bahawa anda pun boleh memasak Nasi Ayam yang sedap. Err..kalau pun tak setanding dengan yang lebih sedap, tapi Insyaallah resepi ni akan diterima oleh selera sejagat.
Nasi Ayam (Bik Nita)
Bahan-bahan :-
1) 1 kg Beras
Basmati
2) 5 ulas
bawang putih (di titik & jangan buang kulit)
3) 6cm halia
(di titik)
4) 4 tangkai
daun pandan (di pintalkan)
5) 1 botol
Maggie atau Knorrs chicken stock (stock ayam – pekat)
6) 2 sudu makan
minyak bijan (kalau tak suka jgn bubuh banyak)
7) Sedikit
minyak masak untuk menumis
8) Sedikit daun
ketumbar untuk hiasan
Cara-cara memasak :-
1) Rendam beras
dgn air mengikut sukatan beras.
2) Panaskan minyak masak. Bila minyak dah
panas masukkan daun pandan, halia & bawang putih.
3) Kacau rata.
Setelah agak wangi, masukkan pula beras yg telah di rendam. Berasnya sahaja.
4) Kacau rata. Masukkan pula sedikit
minyak bijan dan Maggie chicken stock. Maggie chicken stock masukkan dalam 3
suku botol jgn di semuakan kerana takut terlalu masin. Kalau rasa stock ayam
kurang, boleh lah di tambah lagi sedikit. Setelah di kacau rata semuanya,
masukkan air mengikut sukatan beras yg telah di rendam.
5) Biar kan beras mendidih & biarkan beras masak
sepenuhnya seperti masak nasi biasa.
6) Setelah beras masak kacau &
bolehlah di sediakan untuk di makan.
7) Taburkan sedikit daun ketumbar di atas
nasi ayam tadi.
8) Selamat menjamu selera.
**********
Sambal Nasi Ayam
Bahan-bahan :-
1. Chili padi
merah ($1.50 or $2.00)
2. Halia ($1.00)
3. Bawang putih
(50 cents)
4. Limau sambal
($1.00 - $2.00)
5. Bawang merah
(50 cents)
6. Garam &
gula secukup rasa
Cara membuatnya :-
1. Kisar bahan
1 hingga 3 bersama perahahn air limau sambal hingga halus.
2. Goreng bawang merah hingga garing dan biarkan
ianya sejuk. Ambil minyak saja. (bawang goring tidak di perlukan)
3. Campurkan garam & gula kedalam
bahan2 yg telah di kisar. Rasa secukupnya.
4. Perahkan air limau sambal mengikut rasa
masam anda. Akhir sekali masukkan minyak bawang goring kedalam sambal anda. Ia
akan membuat sambal anda cantik & wangi baunya & tahan lama.
5. Kacau rata
& rasa.
Perhatian :-
Minyak bawang goring haruslah sejuk semasa memasukkan ke
dalam sambal nasi ayam.
SELAMAT MENCUBA!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan