Nasi :
masak seperti nasi biasa.
Ulam-ulaman :
daun kesom
timun
bunga kantan
tauge
kacang panjang
kubis
daun selom
Segala jenis ulam boleh digunakan.
semua bahan diatas dihiris halus seperti biasa melainkan tauge
masak seperti nasi biasa.
Ulam-ulaman :
daun kesom
timun
bunga kantan
tauge
kacang panjang
kubis
daun selom
Segala jenis ulam boleh digunakan.
semua bahan diatas dihiris halus seperti biasa melainkan tauge
Sambal Kelapa
kelapa parut5 ulas bawng merah
halia seinci
3 batang serai
ikan tawar 3 ekor (ikan selayang direbus atau bakar)
garam
Cara
kelapa digoreng tanpa minyak hingga sedikit perang dan garing
bawang merah, halia, serai, gula, garam dimesin halus..kalau boleh jagan letak air banyak masa mengisar atau lebih senang ditumbuk sahaja..
kemudian masukkn bahan tadi ke dalam kelapa dan campur dengan isi ikan. kacau rata.rasa la dulu.kemudian tumbuk sikit semua bahan tadi..jangan hancur sangat..ketepikan..
(ni petua untuk sambal kelapa tahan lama- lepas siap semua ditumbuk tadi, goreng balik sambal ni sampai kering, goreng tanpa minyak , kemudian bolehlah di simpan dalam bekas kedap udara).
Tumis Nasi Kerabu
10 ulas bawng merah
3 sudu lada kering mesin
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci belacan
1 btg serai diketuk
1 cawan santan pekat campur 3 cawan air
gula melaka
garam secukup rasa
Cara-cara
Didihkan santan sehingga agak berminyak dan mengambil masa agak lama. Tapi kena jaga takut santan pecah.kacau sentiasa.
mesin bawang merah, bawng putih, lada kering mesin, halia dn belacan sehingga hancur.
masukkan bahan-bahan mesin tadi ke dalam santan. kacau rata dan sebati. masukkan juga serai, garam dan gula.
kecilkan api, dan biarkan hingga mendidih dan pecah minyak dan pekat..
(Petua tumis untuk tahan 2 hari, elok dibuat sehari sebelum nak makan..lg pekat dan berminyak, maka sedapla tumis tu..)
cara-cara menghidang
Nasi letak dalam pinggan, kemudian letak ulam ditengah-tengah. Kemudian letak sambal kelapa diatas ulam tadi. letak pulak tumis atas sambal kelapa.kemudian sekali letak budu 2 sudu. hias la sekeliling pinggan dengan ikan , daging, solok lado, telur masin, kerepok..
nasi kerabu tumis sedap dimakan dengan daging bakar, kerepok goreng, telur masin, solok lada, ikan goring celup tepung.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan