Bahan-bahan ( 1 hidangan sekeluarga )
100 gm ikan bilis halus/sederhana (dibasuh dan ditoskan)
6
biji bwg merah (dikisar)
3
biji bawang putih (dikisar)
1/2
inci belacan (dikisar)
3-4
sudu besar cili kering kisar
1/2
sb air asam jawa
· garam
dan gula secukupnya
Cara-cara
Sediakan
kuali. Panaskan 3-4 sudu besar atau lebih minyak masak dan goreng ikan bilis
sehingga betul-betul garing. Angkat dan toskan.
Tumis
bahan-bahan kisar dgn menggunakan minyak
bekas menggoreng tadi sehingga terbit bau (tumis lama sikit supaya cili betul-betul
masak).
Masukkan
air asam jawa, gula dan garam secukup rasa. Kacau sehingga kering. Tutupkan
api. Kemudian masukkan ikan bilis yang digoreng tadi dan gaul sehingga rata.
Biarkan seketika di dalam kuali.
Boleh le cicah dengan roti canai....
Boleh le cicah dengan roti canai....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan