Assalammualaikum...

Syukur alhamdulliah ....
Kepada semua pembaca yang saya hormati . Jutaan terima kasih saya ucapakan pada kalian, kerana sudi melayari Laman Blog saya. Dikesempatan ini ingin saya sampaikan , bahawa blog saya adalah sekadar mengisi masa lapang dan tidaklah terlalu berbentuk ilmiah. Sekiranya terdapat kesilapan tata bahasa atau ejaan, saya dengan rasa rendah diri mohon ampun dan maaf kepada anda semua.

Selamat melayari Laman Blog saya. Jumpa lagi....

29 November 2010

Solat Tahajud Usir Penyakit

Solat Tahajud Usir Penyakit

Tidak dapat dinafikan tidur adalah satu amalan yang perlu dan pasti bagi setiap insan yang menghuni alam yang fana ini. Manusia bukan enjin. Ia tidak dapat bekerja tanpa rehat. Enjin boleh digerakkan tanpa rehat selagi perkara yang diperlukan olehnya seperti minyak dan sebagainya dapat kita penuhi.

Manusia walau pun mendapat cukup makan dan minum akan merasa penat sekiranya bekerja terus menerus tanpa rehat. Tanpa rehat, tenaga manusia akan terus berkurangan. Cara berehat sebaik-baiknya bagi manusia bukanlah dengan berhenti bekerja, tetapi dengan tidur.

Melalui tidur tenaga manusia yang digunakan semasa bekerja dapat dipulihkan kembali kerana pada waktu tidurlah segala anggota yang diguna untuk bekerja berhenti daripada tugasnya. Pentingnya tidur dan waktu rehat itu diakui Allah dengan firman-Nya yang bermaksud "Allahlah yang membelah Subuh dan yang menjadikan malam untuk rehat dan menjadikan matahari dan bulan untuk menjadi sumber segala perhitungan. Inilah ketentuan Yang Maha Kuasa dan Yang Maha Mengetahui". (Surah Al-An'am, ayat 96).

Walaupun dalam ayat di atas Allah menyatakan malam untuk berehat, sebagai hamba Allah tidak seharusnya menggunakan waktu malam itu untuk tidur semata-mata. Kita seharusnya ingat dan sedar kepada motif dan tujuan Allah menjadikan manusia. Motif Allah menjadikan manusia jelas dinyatakan dengan firman-Nya yang bermaksud:"Dan tidaklah Aku menciptakan jin dan manusia melainkan untuk beribadat menyembah-Ku". (Surah Az-Dzaariyaat, ayat 56).

Daripada ayat di atas dapatlah kita mengambil pengajaran bagaimana kita harus menggunakan waktu malam. Jika pada siang hari kita menggunakan kira-kira 100 peratus masa untuk kerja dunia, pada waktu malam kita peruntukkan sebahagiannya untuk berhubung dengan Allah. Dan cara yang sebaik-baiknya untuk berhubungan dengan Allah ialah bangun mengerjakan solat Tahajud atau sembahyang tengah malam.

Sesungguhnya, bangun di tengah malam untuk bertahajud banyak kelebihan dan besar pahalanya. Ini jelas dari Firman Allah yang bermaksud: "Dan dari malam itu hendaklah engkau bangun Tahajud sebagai nafilah (ibadah tambahan) bagimu. Moga-moga Allah akan mengangkatmu ke tingkat yang terpuji". (Surah Al-Israk, ayat 79).

Amalan untuk bangun bertahajud adalah satu perbuatan yang amat berat untuk mengerjakannya. Keadaan tubuh yang letih dan lesu menyebabkan sesetengah orang itu tidur seperti mati tidak sedarkan diri lagi walau pun puas dikejutkan. Matanya akan bertambah mengantuk dan tubuhnya bertambah penat apabila mereka tidur lewat kerena asyik menonton televisyen. Keadaan sejuk dan suasana sepi di tengah malam juga menjadi faktor seseorang nyenyak tidur dan merasa keberatan untuk berhubungan dengan Allah.

Satu persoalan yang boleh diketengahkan di sini ialah mengapakah Allah meletakkan waktu sembahyang Tahajud itu di tengah malam ketika suasana sunyi sepi dan penuh kesejukan? Jawapannya ialah untuk menguji sejauh manakah taatnya seseorang makhluk yang mengaku dirinya bertuhankan Allah. Manusia yang betul-betul yakin dan patuh kepada Allah tidak akan keberatan bangun di tengah malam untuk bertahajud.

Sesungguhnya sembahyang Tahajud satu daripada sembahyang sunat sahaja. Tetapi sembahyang ini mempunyai mempunyai nilai dan kedudukan yang tinggi sekali berbanding dengan sembahyang sunat lain. Rasulullah bersabda: " Hendaklah kamu Qiamullail (solat malam) kerana sesungguhnya solat malam itu adalah kebiasaan orang soleh sebelum kamu, dan mendekatkan diri kepada Allah, mencegah dari perbuatan dosa, dan menutupi dosa atau kejahatan dan mengusir penyakit dari badan". (Hadis Riwayat Ahmad, Tirmizi, Hakim dan Baihaqi).

Tetapi sedikit sekali umat manusia yang mengaku dirinya beragama Islam ini sanggup dan bersedia melakukan sembahyang Tahajud walaupun mereka sedar tingginya kedudukan dan nilai solat berkenaan. Sesungguhnya manusia akan berlumba-lumba melakukan Tahajud jika dapat merasa betapa sedap dan nikmatnya melakukan amalan itu. Kenyataan itu membuktikan bahawa peminat bola sepak akan bangun jam 2 pagi untuk menonton tayangan siaran secara langsung walau pun hanya keseorangan. Ini adalah lantaran perasaan dan dorongan minatnya yang berkobar-kobar. Pada hal ulangan tayangan kepada perlawanan itu biasanya akan dibuat pada waktu siang beberapa hari kemudiannya.

Tidak bolehkah perbuatan yang sama kita lakukan untuk bersembahyang Tahajud? Kita merasa keberatan untuk bangun melakukan sembahyang yang tersebut kerana kita tidak dapat merasai betapa lazat dan nikmatnya sembahyang Tahajud. Keheningan malam seolah-olah akan memberi kesempatan untuk merapatkan jurang perhubungan antara makhluk dengan khaliq. Apa yang dibaca oleh seseorang ketika bersembahyang itu seolah-olah didengar dan mendapat layanan daripada Allah Yang Maha Kuasa. Biasanya permohonan seseorang untuk mendapat sesuatu itu cepat diterima dan dilayan apabila tidak ramai yang memohonnya.

Oleh itu mohonlah keampunan dan limpahan dari Allah ketika orang lain sedang nyenyak tidur. Berhubunglah dengan Allah ketika peluang masih ada, umur masih muda dan pintu taubat masih terbuka. Insya- Allah kita akan mendapat limpahan rahmat daripada Allah.

Sumber:

rencana@hmetro.com.my

Tiada ulasan:

Catat Ulasan