Assalammualaikum...

Syukur alhamdulliah ....
Kepada semua pembaca yang saya hormati . Jutaan terima kasih saya ucapakan pada kalian, kerana sudi melayari Laman Blog saya. Dikesempatan ini ingin saya sampaikan , bahawa blog saya adalah sekadar mengisi masa lapang dan tidaklah terlalu berbentuk ilmiah. Sekiranya terdapat kesilapan tata bahasa atau ejaan, saya dengan rasa rendah diri mohon ampun dan maaf kepada anda semua.

Selamat melayari Laman Blog saya. Jumpa lagi....

28 Julai 2012

Kuih Jongkong

Hai sikuih jongkong....
Sebelum saya memulakan tugas di dapur, ingin saya menurunkan resepi KUIH JONGKONG kegemaran ayahnda saya untuk berbuka puasa petang ni...almaklum beliau mengemarinya kerana kuih ini senang ditelan kerana kuihnya agak lembut seperti bubur som-som ...Saya mempelajari membuat kuih ini daripada arwah ninda saya beliau amat mahir menyediakan kuih-muih  tradisional yang enak rasanya dan mudah pula menyediakannya....
BAHAN-BAHAN


100 gm tepung beras
450 ml santan
1/2 sudu garam


·       BAHAN INTI :-
·         100 g gula melaka - dihiris
·         300 ml pati santan


     
   Sediakan daun pisang,dilayurkan dan dipotong 20x24cm persegi.


Kuih_jongkong_msk_pkt


Masak bahan-bahan kecuali inti hingga pekat dan agak lembut.Biar suam.

Kuih_jongkong_+_gulamelaka


Ambil sedikit adunan dan bubuh ke dalam daun pisang dan bubuh pula gula melaka ditengah-tengah tengahnya.

Kuih_jongkong_+_sntn



 Tuang pula pati santan di atas gula melaka.

Kuih_jongkong_d_bungkus

Bungkus seperti kita membungkus tapai,sematkan dgn pencungkil gigi dan kemaskan bungkusan (gunting lebihan daun pisang)



Kuih_jongkong_dkukus



Kukus selama 25 min. Siap untuk disajikan.






Kuih jongkong yang sudah siap dikukus dan bersedia untuk dimakan

Selamat Mencuba









26 Julai 2012

Daging Goreng Berempah




Daging goreng
 Daging Goreng Berempah
250 g daging Lembu (di potong2)
1 labu bawang besar ( saiz kecil )
1/2 inci halia ( dihiris)
1 biji cili merah ( dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 sudu makan penuh serbuk kari
1 biji tomato ( potong 6)
daun bawang ( dipotong)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil kicap manis
sedikit garam dan serbuk kunyit
Sedikit minyak
Cara membuatnya
1. Daging yang telah digaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Masak dalam kuali untuk  di keringkan airnya.
2. Jika daging belum empuk masukkan sedikit air lagi dan masak sehingga daging empuk.
3. Jika daging telah lembut masukan sedikit minyak dan bahan-bahan yang telah dihiris tadi, goreng seketika.
4. Masukkan  serbuk kari, sos, kicap manis dan sedikit air. Kacau hingga kering sedikit.
5. Sesuaikan rasa masukkan buah tomato dan daun bawang. Angkat dan hidangkan


Resepi yang lain ada di halaman yang lepas...........




keropok goreng


Solok lada versi ibu


Tumis versi ibu


ulam-ulaman


budu dan cili api



sambal kelapa


Telur masin dan ikan celup tepung


Bahan-bahan yang terhidang

Nasi Kerabu....







Nasi :
masak seperti nasi biasa.

Ulam-ulaman : 
daun kesom
timun
 bunga kantan
tauge
 kacang panjang
 kubis
daun selom
Segala jenis ulam boleh digunakan.
semua bahan diatas dihiris halus seperti biasa  melainkan tauge

Sambal Kelapa
kelapa parut5 ulas bawng merah
halia seinci
3 batang serai
ikan tawar 3 ekor (ikan selayang direbus atau bakar)
garam

Cara
kelapa  digoreng tanpa minyak hingga sedikit perang dan garing
bawang  merah, halia, serai, gula, garam dimesin  halus..kalau boleh jagan letak  air banyak masa mengisar atau lebih senang ditumbuk sahaja..
kemudian  masukkn bahan tadi ke dalam kelapa dan campur dengan isi ikan. kacau rata.rasa la dulu.kemudian  tumbuk sikit semua bahan tadi..jangan hancur sangat..ketepikan..
(ni petua untuk sambal kelapa tahan lama- lepas siap semua ditumbuk tadi, goreng balik sambal ni sampai kering, goreng tanpa minyak , kemudian bolehlah di simpan dalam bekas kedap udara).

Tumis Nasi Kerabu

10 ulas bawng merah
3 sudu lada kering mesin
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci belacan
1 btg serai diketuk
1 cawan santan pekat campur 3 cawan air
gula melaka
garam secukup rasa

Cara-cara

Didihkan santan sehingga agak berminyak dan mengambil masa agak lama. Tapi kena jaga takut santan pecah.kacau sentiasa.
mesin bawang merah, bawng putih, lada kering mesin, halia dn belacan sehingga hancur. 
 masukkan bahan-bahan  mesin tadi ke dalam santan. kacau rata dan sebati. masukkan juga serai, garam dan gula.
 kecilkan api, dan biarkan hingga mendidih dan pecah minyak dan pekat..
(Petua tumis untuk tahan 2 hari, elok dibuat sehari sebelum nak makan..lg pekat dan berminyak, maka sedapla tumis tu..)

cara-cara menghidang

Nasi letak dalam  pinggan, kemudian letak  ulam ditengah-tengah. Kemudian letak sambal kelapa diatas ulam tadi. letak pulak tumis atas sambal kelapa.kemudian sekali  letak budu 2 sudu. hias la sekeliling pinggan dengan ikan , daging, solok lado, telur masin, kerepok..
nasi kerabu tumis sedap dimakan dengan daging bakar,  kerepok goreng, telur masin, solok lada, ikan goring celup tepung
.

25 Julai 2012

Kelasku Sayang....










SAMBAL TUMIS

 


Bahan-bahan ( 1 hidangan sekeluarga )
     100 gm ikan bilis halus/sederhana (dibasuh dan ditoskan)
     6 biji bwg merah (dikisar)
     3 biji bawang putih (dikisar)
     1/2 inci belacan (dikisar)
     3-4 sudu besar cili kering kisar
     1/2 sb air asam jawa
·        garam dan gula secukupnya

Cara-cara
      Sediakan kuali. Panaskan 3-4 sudu besar atau lebih minyak masak dan goreng ikan bilis sehingga betul-betul garing. Angkat dan toskan.
     Tumis bahan-bahan  kisar dgn menggunakan minyak bekas menggoreng tadi sehingga terbit bau (tumis lama sikit supaya cili betul-betul  masak).


       Masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa. Kacau sehingga kering. Tutupkan api. Kemudian masukkan ikan bilis yang digoreng tadi dan gaul sehingga rata. Biarkan seketika di dalam kuali.



    Boleh le cicah dengan roti canai....



ROTI CANAI





ROTI CANAI

3 cawan tepung gadum
1 hingga 1 1/2 cawan air
1 sudu besar marjerin
Garam secukup rasa
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu besar minyak masak

Cara membuat nya:
1. Air + garam + susu = di kacau = Bahan A
2. Bahan A di campur sedikit demi sedikit dgn tepong (uli cara manual) tp campur semuakalau pakai mesin.
3. Campur minyak masak
4. Campur marjarin

Uli doh hingga lembut dan elastik. Selepas doh telah siap di buat,
tutup dgn kain yg lembab dan rehatkan 30 minit.

Buatkan bulat kecil kecil 75gm-90gm setiap satu. ( satu adunan ni boleh dapat dalam 10 roti canai)
Dan saluti dgn marjarin utk mengelakkan ia dari melekat.( salut dengan minyak pun boleh)
Tinggalkan selama 2 jam.

Siap utk di tebar dan dibentuk samada nak buat style 4 segi atau style sanggul/pusing

lepas dah masak jangan lupa masa masih panas-panas tu tepukkan roti canai tu guna dua belah tangan macam kat kedai tu...nanti baru timbul segala layer yg kat dalam tu


Di sini PETUA utk buat roti canai:
1. Untuk menjadikan roti canai itu LIAT = taruh minyak
2. Untuk menjadikan roti canai itu CRISPY = taruh gula or tambah susu pekat manis
3. Untuk menjadikan roti canai itu lembut sehingga ke petang = uli dgn air sejuk/ais

24 Julai 2012

Perkembangan Hasyaa...


Assalamualaikum

Hari ni Hasyaa  dah 3 bulan 2 hari. Perkembangan yang dapat dilihat dengan jelas ialah melalui tangannya yang makin ligat. Aktiviti utama adalah menghisap tangan. Bukan hisap jari, tapi tangan dia genggam macam penumbuk tu, lepas tu dia bawak ke mulut, jilat dan hisap. Bukan main lagi bunyi hisapannya tu. Kadang-kadang sampai dua-dua belah tangan dihisapnya sekaligus.






Selain tu,Hasyaa selalu gosok-gosok telinga dia sampai merah-merah. Waktu menyusu pun macam-macam aksi tangan dia. Kadang-kadang dia genggam baju ibu dia, kuat jugak genggaman dia. Lagi satu bila dia tengok benda dekat dengan dia mesti tangannya macam nak capai-capai benda tu.




Hasyaa bila dibawa duduk depan tv, dia tengok tv tu macam faham je. Bunyi dan warna-warna dari tv tu sebenarnya yang menarik perhatian dia, lagi-lagi kalau tengok kartun, bukannya dia faham pun, tapi kan banyak warna warni.


Masa mandi pun tak duk diam Hasyaa niDitendang-tendangnya air dalam besen mandi tu sampai tepercik keluar, habis basah lantainya. Kalau sabunkan tangan dia, kena cepat-cepat bilas, kadang-kadang waktu mandi pun dia nak bawak tangannya ke mulut.

Bayi bawah usia 3 bulan sudah meneroka mindanya melalui aktiviti bermain. Aktivitinya bukan sekadar minum susu dan menangis. Renungan mata, pergerakan genggaman tangan yang spontan serta sentuhan mama,papa dan ahli keluarga lain adalah aktiviti awal si manja dalam menerokai dunia barunya.

Bayi berusia 3 bulan ke atas memiliki aktiviti lebih khusus. Perasaan ingin tahu tertumpu pada tarikan bunyi dan visual yang ada di sekelilingnya. Bayi lebih gemar bermain dengan tangannya sendiri, mengenali wajah orang terdekat, dan mengamati permainan. Sesi memandikannya juga boleh menjadi salah satu aktiviti menyeronokkan baginya seperti menepuk-nepuk permukaan air atau meletakkan permainan di dalam besen mandinya.