resepi untuk talamnya;
1
1/2 cwm tepong gandum
2
s/b tepung beras
2 s/b tepung kastad
1 cwn gula
...2 cwn santan
*warna hijau dan sedikit air
daun pandan
*warna merah dan esen ros
cara;
campur semua bahan kecuali * dan
blender
bahagi 2 bagian dan warnakan........
masak pulut:
600gm beras pulut..basuh dan masak spt biasa
santan secukupnya
sedikit garam...
cara sukat air
bila masak pulut;
ratakan beras pulut dalam periuk..bubuh tapak tangan atas
beras pulut tadi dan tuang santan sampai paras permukaan tangan
(jangan sampai pangkal lengan)nanti pulutnya lembik....
ini petua tradisi kak kam dari emak lagi...
pas tu jerang sentiasa di kacau d sekelilingnya dengan garfu..sampai
hampir2 kering dantutup periuk dan kecilkan api.....tunggu sampai masak
pulut dah suam..tekan2
dlam acuan..bubuh adunan talam dan
kukus.....dah masak..tunggu sejuk dan makan...
resepi talam guna gula merah..
2 ½ cawan santan pekat
3 sudu besar gula merah + gula putih dijadikan 1 cawan gula
½ cawan
air
½ cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 biji telur
½ sudu teh garam..
cara2nya..
masak bersama gula merah,gula putih n
air..tapis
campurkan tpg beras,tpg gandum,telur n garam...kacau sebati..