Cubalah....
Ikan gurami bakar...
Resepi ini pasti menambat selera anda. Ikan gurami yang dibakar dengan rempah ratus menambah harum.
Gurami bakar lebih enak jika disajikan dengan nasi panas dan sambal belacan mangga yang pedas untuk hidangan tengah.
Bahan Gurami Bakar :
Gurami, 1 ekor ( kurang lebih 300 gram ), bersihkan dari sisik dan insangnya
1 biji limau nipis
2 senduk minyak masak
Bahan Kisar :
5 batang lada merah
8 tangkai cili padi( sesuai selera )
Sedikit cekur
Sedikit kunyit
Garam secukupnya
Gula pasir secukupnya
Perah air limau nipis di atas badan ikan hingga rata.
Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga harum. Angkat.
Panggang ikan hingga setengah masak sambil sesekali dibalik-balikkan . Angkat.
Lumur ikan dengan bahan tumis hingga rata, panggang semula hingga ikan masak dan rencah meresap. Angkat dan dihidangkan. Sedap....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan