Pie Kentang..... atau shepard pie
Kali pertama makan shepard pie  atau pie kentang yang disediakan  oleh  sepupuku di Jurung Est Singapura , semasa  kami berkunjung ke rumah mereka  pada hari raya tempohari,  Izzaty terus jatuh cinta dengan keenakaannya. Pagi tadi dia baru berkesempatan untuk mencubanya…memandangkan ayah dia tidak ada selera untuk menjamah nasi   ketika ini dia pun terus mencubanya….… Mudah-mudahan ayahnya berselera dengan makanan al-ala Mat Salleh ni...
1/2 biji bawang besar potong dadu
2 biji bawang bawang putih potong
1 sudu besar mentega, utk menumis
300gm daging cincang
1 sudu besar tiram
Sedikit rempah kari
Sedikit cendawan butang dan dipotong dadu
1/2 biji carrot, didadu (kita guna mix vegetables)
Bahan-bahan untuk kulit pie
kentang, direbus dan dibuang kulit
Lecek ubi kentang yg telah direbus.
Kemudian masukkan mentega, lada sulah, garam serta susu cair. Gaul semua bahan hingga adunan sebati
Ratakan kulit pie di loyang pembakar
Bahan-bahan untuk  inti pie: 
1/2 biji bawang besar potong dadu
2 biji bawang bawang putih potong
1 sudu besar mentega, utk menumis
300gm daging cincang
1 sudu besar tiram
Sedikit rempah kari
Sedikit cendawan butang dan dipotong dadu
1/2 biji carrot, didadu (kita guna mix vegetables)
Bawang besar dan bawang putih  dipotong dadu
Cara-cara: 
1. Panaskan mentega di kuali dan tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga layu. 
2. Masukkan daging cincang. Kacau rata. 
3. Masukkan daging kisar  benar-benar  empuk baru angkat. 
Panaskan mentega di kuali dan tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga layu. 
Masukkan daging cincang. Kacau rata.
Masukkan daging cincang. Kacau rata.
Daging  benar-benar  empuk baru angkat. 
 Sapukan mentega pada mangkuk kaca atau casserole pilihan anda. Lekapkan kulit pie di dasar dan sekeliling sebelah dalam mangkuk. 
.
Letakkan inti di atasnya.
Letakkan inti di atasnya.
 Tutupkan inti sepenuhnya dengan adunan kulit pie. 
Sedap memang sedap....yang beri saya tadi kan?
BalasPadamTerima kasih bagi layanan kat kami...dah balik Yong Peng ke...
Padam