Assalammualaikum...

Syukur alhamdulliah ....
Kepada semua pembaca yang saya hormati . Jutaan terima kasih saya ucapakan pada kalian, kerana sudi melayari Laman Blog saya. Dikesempatan ini ingin saya sampaikan , bahawa blog saya adalah sekadar mengisi masa lapang dan tidaklah terlalu berbentuk ilmiah. Sekiranya terdapat kesilapan tata bahasa atau ejaan, saya dengan rasa rendah diri mohon ampun dan maaf kepada anda semua.

Selamat melayari Laman Blog saya. Jumpa lagi....

07 Julai 2012


Botok-botok…

Di kampong kami terkenal dengan masakan 'Botok-Botok'.....Mejoriti penduduknya ialah kaum nelayan. Tidak hairan lah jika di sini terdapat ikan segar yang baru di jaring dari laut. Masakan di kampong ini kebiasaannya berasaskan ikan. Salah satu masakan yang terkenal di sini ialah 'Botok-Botok'. Untuk memudahkan kita membuat botok-botok disekeliling rumah kami di tanam dengan pelbagai sayuran untuk membuat Botok-Botok...

Kita kongsi bersama untuk membuat botok-botok...

Bahan-bahan ( 4 bungkus )

·                     4 keping ikan tenggiri - dibersihkan
·                     500 g rempah kari daging/ikan
·                     12 batang serai*
·                     1 ibu jari halia*
·                     1 ibu jari lengkuas*
·                     4 biji bawang besar*
·                     1 biji kelapa parut - dijadikan kerisik
·                     3 cawan santan pekat
·                     1/2 cawan air asam jawa pekat
·                     garam,gula,perasa secukup rasa
·                     4 helai daun kunyit - dihiris halus
·                     8 tangkai daun selasih
·                     8 tangkai pucuk daun teh
·                     8 helai pucuk mengkudu
·                     8 helai pucuk ubi
·                     12 helai daun belinjau
·                     12 helai daun berbuas
·                     8 helai pucuk semangkok
·                     secukup daun pisang untuk membungkus
Cara-cara
1.             Kisar bahan2 bertanda * dan campurkan bersama rempah,garam,gula, perasa,air asam,santan dan kerisik,gaul hingga rata.
2.             Pucuk2 hendaklah dibersihkan dan dibahagi 4 utk 4 keping ikan.
3.             Ambil sekeping daun pisang,bubuh 1/2 bahgian pucuk2 dr 1 bahagian,bubuh 1 keping ikan dan ditutup dgn 1/2 bhgian pucuk dan rempah.Bungkus daun pisang berisi ikan seperti membungkus tapai.Buat hingga habis.
4.             Kukus selama 1 jam atau hingga botok2 masak.

Nasi ayam Istimewa daripada adikku sayang...


Nasi ayam Istimewa daripada adikku sayang.
(Aispalela binti Ibrahim)
Terima kasih adikku...


Mudahnya Memasak Nasi Ayam
Assalamualaikum.....

Selamat hari Sabtu untuk semua. Kejap jer dah penghujung minggu kan...

Aduhh..tajuk di atas tu memang tajuk riak dan takbur kan...? Alahai, janganlah salah anggap. Tujuan kita adalah untuk menyatakan bahawa anda pun boleh memasak Nasi Ayam  yang sedap. Err..kalau pun tak setanding dengan yang lebih sedap, tapi Insyaallah resepi ni akan diterima oleh selera sejagat. 





Nasi Ayam (Bik Nita)

Bahan-bahan :-
1)         1 kg Beras Basmati
2)         5 ulas bawang putih (di titik & jangan buang kulit)
3)         6cm halia (di titik)
4)         4 tangkai daun pandan (di pintalkan)
5)         1 botol Maggie atau Knorrs chicken stock (stock ayam – pekat)
6)         2 sudu makan minyak bijan (kalau tak suka jgn bubuh banyak)
7)         Sedikit minyak masak untuk menumis
8)         Sedikit daun ketumbar untuk hiasan

Cara-cara memasak :-
1)         Rendam beras dgn air mengikut sukatan beras.
2)         Panaskan minyak masak. Bila minyak dah panas masukkan daun pandan, halia & bawang putih.
3)         Kacau rata. Setelah agak wangi, masukkan pula beras yg telah di rendam. Berasnya sahaja.
4)         Kacau rata. Masukkan pula sedikit minyak bijan dan Maggie chicken stock. Maggie chicken stock masukkan dalam 3 suku botol jgn di semuakan kerana takut terlalu masin. Kalau rasa stock ayam kurang, boleh lah di tambah lagi sedikit. Setelah di kacau rata semuanya, masukkan air mengikut sukatan beras yg telah di rendam.
5)         Biar kan beras mendidih & biarkan beras masak sepenuhnya seperti masak nasi biasa.
6)         Setelah beras masak kacau & bolehlah di sediakan untuk di makan.
7)         Taburkan sedikit daun ketumbar di atas nasi ayam tadi.
8)         Selamat menjamu selera.

**********
Sambal Nasi Ayam

Bahan-bahan :-
1.         Chili padi merah ($1.50 or $2.00)
2.         Halia  ($1.00)
3.         Bawang putih (50 cents)
4.         Limau sambal ($1.00 - $2.00)
5.         Bawang merah (50 cents)
6.         Garam & gula secukup rasa

Cara membuatnya :-
1.         Kisar bahan 1 hingga 3 bersama perahahn air limau sambal hingga halus.
2.         Goreng bawang merah hingga garing dan biarkan ianya sejuk. Ambil minyak saja. (bawang goring tidak di perlukan)
3.         Campurkan garam & gula kedalam bahan2 yg telah di kisar. Rasa   secukupnya.
4.         Perahkan air limau sambal mengikut rasa masam anda. Akhir sekali masukkan minyak bawang goring kedalam sambal anda. Ia akan membuat sambal anda cantik & wangi baunya & tahan lama.
5.         Kacau rata & rasa.

Perhatian :-
Minyak bawang goring haruslah sejuk semasa memasukkan ke dalam sambal nasi ayam.

SELAMAT MENCUBA!!!






Mimpi....


As salamu'alaikum sahbat tersayang. Moga sentiasa d lindungi Allah. Ramai orang
g bertanya tentang mimpi. Secara jujur, SAYA TAK TAHU MENTAFSIR MIMPI. Pesan ulama', mimpi org biasa mungkin ada makna jika melibatkan: orang yang  jujur, tidur dengan ada wudu' & tidur mengiring ke kanan. Mimpi yg BENAR bila emosi seimbang & tak ada hasrat tertentu. Mimpi yg BATIL d sebabkan nafsu atau keinginan yg mendlm. Bila mimpi buruk, sunat jika:1.ubah posisi tidur,2.Isyarat meludah ke kiri 3X, 3.Mohon perlindungan Allah, 4. Bangun & solat sunat, 5.Jgn ceritakan kpd org lain. Jgn terlalu taksub dgn mimpi. Yaqin dgn ketentuan Allah, lakukan yg terbaik & tawakkal kpd Allah. Insya Allah selamat. wassalam.