Sebagai anak nelayan pantai seperti saya memang mengenali nama ikan ini. Di tempat saya ia dikenali sebagai ikan 'Debam'..... Nama saintifik: Siganus javus ...Ciri-ciri ikan debam ini hampir serupa dengan ikan dengkis melainkan warna dan corak badannya yang berbeza. Ikan iniIkan ini sangat sedap bila dibuat asam pedas , ditambah dengan lada hitam dan ditambah dengan daun kesum.....sungguh menyelerakan....

- Asam Pedas Ikan Debam
Asam Pedas Ikan Debam.....
Bahan utk dikisar
!0 - 20 btg cili kering (direndam hingga lembut)
4 - 5 ulas bawang besar
6- 7 ulas bawang putih
sedikit belacan
1tsp serbuk kunyit
segenggam asam
2 cawan air
garam
daun kesum
minyak
Cara :
1. Tumis bahan yang dikisar hingga garing.
2. Bubuh garam
3. Masukkan asam yang sudah dicampur ke dalam air, gaul.
4. Biarkan mendidih, masukkan ikan dan biarkan hingga ikan masak (kecilkan api)
5. Kalau mahu tambah pedas boleh masukkan lada hitam yang dikisar. Masukkan daum kesum.