Assalammualaikum...

Syukur alhamdulliah ....
Kepada semua pembaca yang saya hormati . Jutaan terima kasih saya ucapakan pada kalian, kerana sudi melayari Laman Blog saya. Dikesempatan ini ingin saya sampaikan , bahawa blog saya adalah sekadar mengisi masa lapang dan tidaklah terlalu berbentuk ilmiah. Sekiranya terdapat kesilapan tata bahasa atau ejaan, saya dengan rasa rendah diri mohon ampun dan maaf kepada anda semua.

Selamat melayari Laman Blog saya. Jumpa lagi....

11 Disember 2011

BERCUTI FASA KE 111,.........

Cuti Sekolah Musim ini....

Cuti sekolah masih belum berakhir selagi itu percutian mesti diteruskan....Menafaatkan cuti ini sepenuhnya.....
Fasa kali ini ialah ke Kuala Lumpur ibu negara Malaysia. Cuma kali ini kami tidak berpeluang bercuti agak lama kerana kesuntukkan masa....Kami hanya sempat sekejap saja dan tidak berkesempatan untuk menziarahi keluarga terdekat. Kebiasaannya kami akan bermalam di rumah anak buah kami yang tinggal di Kuala Lumpur. Maaf lah pada cucu-cucu nenek, nenek tak sempat nak singgah di rumah kalian.....




Selesa juga bermalam di sini...

Makan malam di sini.....


Hidangan 'Pulut Mangga @ Pulut Pauh' yang menyelerakan....




Bubur 'Longcong'
(tempat kita dikenali dengan nama bubur 'caca' juga menyelerakan...
makin bertambah berat badan...



'Ikan Pek Khap Krao' boleh tahan pedasnya....
naik ke telinga...







'Tom Yam'


Sotong goreng celup tepung...

Kailan goreng...





Sarapan pagi di sini....



Di sini pun ada rojak singapura....




'Tosai'






Terlanjur kami ke Kuala Lumpur sempatlah kami ke Klang untuk menemani anak perempuan saya untuk mengambil sijil SPMnya di Kolej Alam Shah (KISAS)




Kolej yang menjadi idaman pelajar..



















Keindahan Putra Jaya
Lambang kemegahan negara Malaysia....





ALAHAI SI BINJAI


Binjai,

Nama saintifiknya ialah Mangifera caesia merupakan spesies tumbuhan berbunga dalam keluarga, Anacardiaceae. Binjai tergolong dalam genus yang sama dengan mangga dan ditanam di Malaysia, Indonesia, Singapura, Brunei, Papua New Guinea, Kerala dan Filipina. Pokok binjai dapat membesar sehingga 30 m (100 ft) tinggi. Bunganya berwarna ungu atau merah jambu, 0.7 cm panjang dengan lima sepal. Buahnya besar, boleh dimakan dan berbentuk elips (bulat bujur) 10-15 cm (4-6 in) panjang dan 6-8 cm (2-3 in) lebar. Kulit buahnya nipis dan berwarna perang dengan tompok gelap, dan isinya putih kekuningan, lembut, dan berbau kuat dengan rasa masam manis atau masam.


Di kampong saya buah binjai juga di kenali dengan nama buah 'Kemang'......
Ada buah kemang yang masam dan juga yang manis,yang manis sedap di makan begitu saja seperti makan buah mangga....yang masam sedap dibuat sambal belacan.....


Resepi Sambal Belacan Buah Binjai

Semua ni main lebur aje...tak pakai sukat... So agak2ler yer
Bahan2nya :-
Lada merah segar dibuang biji cuci dan toskan
Belacan digoreng dengan sedikit minyak jelantah
Sebiji buah binjai masak
Lada ditumbuk lumat dan masukkan belacan dan akhir sekali buah binjai. jika suka boleh dibubuh gula sedikit.


Makan dengan nasi putih dan ikan keringpun sedapppp

Mertua lalu di belakang pun tak nampak....

Selamat mencuba....


10 Disember 2011

Bercuti Fasa ke 11

Balik Kampung.......Kampung Pok Besar, Gelang Patah, Johor.

Bercuti fasa 1 saya pulang ke tanah air di Kota Singa tempat saya di lahir kan.
Kali ini pula saya berpeluang bercuti di kampong halaman tempat saya di besarkan. Sungguh indah bila mengenangkan zaman kanak-kanak dahulu......Tidak pernah kenal erti susah....sentiasa bergembira bersama rakan-rakan......Sungai lah jadi sasarannya....Ketika itu kami tak pernah kenal 'IT ' seperti kanak-kanak ketika ini (asyik melayari internet saban masa).


Di sungai ini lah tempat saya dan rakan -rakan berkubang hingga pandai berenang.....


Sungai semasa air pasang

Rumah peninggalan nenek dan bapa saudara ku (Pak Itam)....
Rumah di mana saya di besarkan....

Air surut...

Di tepi sungai sudah di tambak dengan guni pasir untuk mengelakkan tebing sungai runtuh...


Salah satu bot nelayan..



Di kampong kami terkenal dengan masakan 'Botok-Botok'.....Mejoriti penduduknya ialah kaum nelayan. Tidak hairan lah jika di sini terdapat ikan segar yang baru di jaring dari laut. Masakan di kampong ini kebiasaannya berasaskan ikan. Salah satu masakan yang terkenal di sini ialah 'Botok-Botok'. Untuk memudahkan kita membuat botok-botok disekeliling rumah kami di tanam dengan pelbagai sayuran untuk membuat Botok-Botok...

Kita kongsi bersama untuk membuat botok-botok...

Bahan-bahan ( 4 bungkus )

  • 4 keping ikan tenggiri - dibersihkan
  • 500 g rempah kari daging/ikan
  • 12 batang serai*
  • 1 ibu jari halia*
  • 1 ibu jari lengkuas*
  • 4 biji bawang besar*
  • 1 biji kelapa parut - dijadikan kerisik
  • 3 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan air asam jawa pekat
  • garam,gula,perasa secukup rasa
  • 4 helai daun kunyit - dihiris halus
  • 8 tangkai daun selasih
  • 8 tangkai pucuk daun teh
  • 8 helai pucuk mengkudu
  • 8 helai pucuk ubi
  • 12 helai daun belinjau
  • 12 helai daun berbuas
  • 8 helai pucuk semangkok
  • secukup daun pisang untuk membungkus

Cara-cara

  1. Kisar bahan2 bertanda * dan campurkan bersama rempah,garam,gula, perasa,air asam,santan dan kerisik,gaul hingga rata.
  2. Pucuk2 hendaklah dibersihkan dan dibahagi 4 utk 4 keping ikan.
  3. Ambil sekeping daun pisang,bubuh 1/2 bahgian pucuk2 dr 1 bahagian,bubuh 1 keping ikan dan ditutup dgn 1/2 bhgian pucuk dan rempah.Bungkus daun pisang berisi ikan seperti membungkus tapai.Buat hingga habis.
  4. Kukus selama 1 jam atau hingga botok2 masak.
Mak Itam (ibu saudaraku) asyik memetik hasil tanamannya...

Seronok memetik ulam-ulaman ni....





Daun bebuas



Pucuk manis

Daun kesum

Daun selasih



Daun mengkudu

Serai

Daun semangkuk

Pokok Puding Teh

Selamat mencuba.....menyelerakan di samping melawaskan perut....



Selain pokok ulaman pelbagai jenis tanaman lain turut di tanam di kediaman kami ...
di antaranya ialah.....



Pokok keladi

Cili api

Buah jering

Buah langsat

Buah binjai..

Buah markisa


Petai.

Terung..


Kalau ada sumur di ladang
Boleh tuan menumpang mandi
Jika tuan puan ada kelapangan
Sudikan lah berkunjung ke teratak kami....