Balik Kampung.......Kampung Pok Besar, Gelang Patah, Johor.
Bercuti fasa 1 saya pulang ke tanah air di Kota Singa tempat saya di lahir kan.
Kali ini pula saya berpeluang bercuti di kampong halaman tempat saya di besarkan. Sungguh indah bila mengenangkan zaman kanak-kanak dahulu......Tidak pernah kenal erti susah....sentiasa bergembira bersama rakan-rakan......Sungai lah jadi sasarannya....Ketika itu kami tak pernah kenal 'IT ' seperti kanak-kanak ketika ini (asyik melayari internet saban masa).

Di sungai ini lah tempat saya dan rakan -rakan berkubang hingga pandai berenang.....

Sungai semasa air pasang

Rumah peninggalan nenek dan bapa saudara ku (Pak Itam)....
Rumah di mana saya di besarkan....

Air surut...

Di tepi sungai sudah di tambak dengan guni pasir untuk mengelakkan tebing sungai runtuh...

Salah satu bot nelayan..



Di kampong kami terkenal dengan masakan 'Botok-Botok'.....Mejoriti penduduknya ialah kaum nelayan. Tidak hairan lah jika di sini terdapat ikan segar yang baru di jaring dari laut. Masakan di kampong ini kebiasaannya berasaskan ikan. Salah satu masakan yang terkenal di sini ialah 'Botok-Botok'. Untuk memudahkan kita membuat botok-botok disekeliling rumah kami di tanam dengan pelbagai sayuran untuk membuat Botok-Botok...
Kita kongsi bersama untuk membuat botok-botok...
Bahan-bahan ( 4 bungkus )
- 4 keping ikan tenggiri - dibersihkan
- 500 g rempah kari daging/ikan
- 12 batang serai*
- 1 ibu jari halia*
- 1 ibu jari lengkuas*
- 4 biji bawang besar*
- 1 biji kelapa parut - dijadikan kerisik
- 3 cawan santan pekat
- 1/2 cawan air asam jawa pekat
- garam,gula,perasa secukup rasa
- 4 helai daun kunyit - dihiris halus
- 8 tangkai daun selasih
- 8 tangkai pucuk daun teh
- 8 helai pucuk mengkudu
- 8 helai pucuk ubi
- 12 helai daun belinjau
- 12 helai daun berbuas
- 8 helai pucuk semangkok
- secukup daun pisang untuk membungkus
Cara-cara
- Kisar bahan2 bertanda * dan campurkan bersama rempah,garam,gula, perasa,air asam,santan dan kerisik,gaul hingga rata.
- Pucuk2 hendaklah dibersihkan dan dibahagi 4 utk 4 keping ikan.
- Ambil sekeping daun pisang,bubuh 1/2 bahgian pucuk2 dr 1 bahagian,bubuh 1 keping ikan dan ditutup dgn 1/2 bhgian pucuk dan rempah.Bungkus daun pisang berisi ikan seperti membungkus tapai.Buat hingga habis.
- Kukus selama 1 jam atau hingga botok2 masak.

Mak Itam (ibu saudaraku) asyik memetik hasil tanamannya...

Seronok memetik ulam-ulaman ni....

Daun bebuas

Pucuk manis

Daun kesum

Daun selasih

Daun mengkudu

Serai

Daun semangkuk

Pokok Puding Teh
Selamat mencuba.....menyelerakan di samping melawaskan perut....
Selain pokok ulaman pelbagai jenis tanaman lain turut di tanam di kediaman kami ...
di antaranya ialah.....

Pokok keladi

Cili api

Buah jering

Buah langsat

Buah binjai..

Buah markisa

Petai.

Terung..
Kalau ada sumur di ladang
Boleh tuan menumpang mandi
Jika tuan puan ada kelapangan
Sudikan lah berkunjung ke teratak kami....